Co je affiliate marketing? Zjistěte jak funguje tato forma spolupráce pro e-shopy i partnery

Dříve jsme ze všech stran slyšeli, jak je PPC reklama výhodná. Vždyť platíte pouze za prokliky. Jak moc je v tom případě výhodné platit jen za uskutečněný prodej? Právě to je affiliate marketing.

Milan Pichlík
19.02.2020
blog picture

Je více než pravděpodobné, že jste pojem affiliate marketing už slyšeli. Možná si ale nejste jisti tím, o co přesně jde. Zjednodušeně řečeno jde o velmi efektivní nástroj, který v online světě umožňuje firmám i jednotlivcům účinně vydělávat.

Co je affiliate marketing?

Jde o spolupráci mezi e-shopy či značkami a externími tvůrci obsahu. Ti propagují jejich produkty či služby a za každého zákazníka, který na základě této propagace provede nákup nebo jinou předem dohodnutou akci, například vyplnění formuláře nebo registraci, získají provizi.

Specifikem affiliate marketingu je skutečnost, že je výhodný pro obě dvě strany – tedy jak pro e-shopy či značky, které hledají efektivní způsoby, jak získat důvěryhodná doporučení a nové zákazníky, tak pro tvůrce obsahu, kterým umožňuje vydělávat peníze bez nutnosti vlastního produktu či služby.

Celá tato spolupráce je pak zaštítěna pod jednou platformou jako je eHUB. Jak tvůrci obsahu, tak e-shop či značka má vlastní administraci, kde může transparentně spolupráci sledovat, vyhodnocovat a dále řídit.

Jak affiliate marketing funguje?

Princip affiliate marketingu je jednoduchý, jedná se o součinnost tří subjektů:

  • E-shop nebo značka – má produkt nebo službu a hledá nové zákazníky
  • Tvůrce obsahu – propaguje produkt nebo službu pomocí různých metod
  • Zákazník – na základě affiliate odkazu provede požadovanou akci, například nákup

Výhody affiliate marketingu

Affiliate marketing přináší rozmanité benefity, a to jak pro značky a e-shopy, tak pro tvůrce obsahu:

Pro e-shopy a značky Pro tvůrce obsahu
Nárůst tržeb Jedna z možností příjmu
Oslovení širšího publika, které by jinak nemusely samy efektivně zasáhnout. Není třeba vytvářet vlastní produkty či služby.
Provize se platí jen za uskutečněné obchody. Neplatí se za kliknutí!
Díky unikátním affiliate odkazům lze přesně měřit, odkud přichází zákazníci.
Pokud stálý zákazník v budoucnu nakupuje přímo přes stránky e-shopu či značky, provize z prodejů odpadá.

Jak vše zjednodušit?

Vždy se vyplatí spojit s někým, kdo ví, co dělá. Platí to i v affiliate marketingu. eHUB.cz se zabývá affiliate marketingem od A do Z, stará se o zájmy e-shopů a značek i tvůrců obsahu.

Pro obchody vše naplánuje a nastaví. Úspěšným a spolehlivým tvůrcům obsahu nabízí řadu výhod, včetně výkonnostních bonusů, článků pro podporu prodeje nebo motivačních soutěží.

Co je to affiliate program?

Affiliate program, známý také pod pojmem affiliate kampaň, se týká jednoho konkrétního e-shopu nebo značky a jejich nabídky za přivedeného zákazníka či klienta. Každý affiliate program má svoji charakteristiku, jako je provize, podmínky propagace, interval schvalování, omezení tvůrců obsahu a další.

Každý tvůrce obsahu, který splňuje podmínky propagace, si může požádat o zapojení do konkrétního affiliate programu. Následně, pokud je do něj schválen, může začít s propagací. eHUB v současnosti nabízí 600+ různých affiliate programů a spolupracuje s více než 9000+ tvůrci obsahu.

Jak začít s affiliate marketingem?

Affiliate reklama je ukrytá na různých místech. Obecně by mělo platit, že se jedná o relevantní a smysluplnou reklamu, která má pro zákazníka přínos.

Každý typ tvůrce obsahu má určitou charakteristiku a ke každému je nutné přistupovat jinak, jinak na něj nahlížet a jinak s ním spolupracovat.

Budoucnost affiliate marketingu

Affiliate marketing prošel za posledních několik let výrazným vývojem. Kromě toho se neustále přizpůsobuje novým technologiím i změnám na trhu. To, co začalo jako jednoduchý způsob odměňování za přivádění zákazníků, se dnes mění ve velmi komplexní marketingovou strategii s širokou škálou nástrojů a metod.

Jedním z nejvýraznějších aktuálních trendů v oblasti affiliate marketingu je rostoucí význam influencerů. Sociální sítě jsou dnes jedním z hlavních nástrojů moderního affiliate marketingu.

Milan Pichlík
Co-owner

Další články

blog picture
03.09.2024 Rubrika
Jak se daří nám a Partnerům – aneb pár čísel za srpen
Přehled dat za srpen 2024. Zajímá vás jaké je nejvyšší provize, affiliate programy s největším růstem nebo kolik si vydělali nejlepší partneři?
blog picture
26.08.2024 Rubrika
Přehled vzdělávacích článků za srpen 2024
Tipy na zajímavé zdroje informací za měsíc srpen
blog picture
12.08.2024 Rubrika
Affiliate marketing a Instagram - jak na úspěšnou propagaci?
Instagram je sociální sítí, kterou lze nejefektivněji využít pro affiliate propagaci. V tomto článku se dozvíte pár tipů, jak na to.

Chcete něco podobného?

Zaregistrujte se.