Láhev k Vánocům nemusí být jen nudný dárek bez fantazie. Dejte výběru trochu času a nekupujte první lepší rum nebo whisky, co vám přijde pod ruku v supermarketu. Prémiový destilát může být neobyčejný i exotický zážitek, kterým uděláte radost a obdarovanému rozšíříte obzory. Poradíme vám, na co všechno myslet a doporučíme zajímavé lahve.

Úplný základ je zjistit, co dotyčný pije. Vzpomeňte si, jestli jste si někdy připíjeli, nebo vašeho známého někam pozvěte na skleničku. Od toho se pak odrazíte a v dané kategorii destilátů najdete zajímavé dárky. Nejlepší je, když i tušíte, které značky pije a v jaké cenové relaci se tyto destiláty pohybují. Určitě kupte něco, co by si nepořídil sám.

Ale pokud nevíte, co pije, zkuste alespoň zjistit, co daný člověk nemá rád. Někdo třeba nemusí rašelinové whisky, jinému zase moc nevoní rumy. Zúží se vám tím výběr, a i když se netrefíte přímo do vkusu dotyčného, vyhnete se alespoň tomu, že drahá láhev bude jen někde stát na poličce.

Nezná zatím prémiové destiláty? Změňte to

Dejme tomu, že vybíráte dárek pro někoho, o kom víte, že pije rumy, ale ještě nemá moc zkušeností s prémiovými destiláty. Doporučujeme v takovém případě jemné a nasládlé rumy španělského typu z Panamy, Dominikánské republiky, Filipín nebo Venezuely. Výbornou značkou pro poznávání prémiových rumů je Diplomático, Zacapa nebo Don Papa. Pokud hledáte méně známou značku, vyzkoušejte rum Plantation, který vzniká na ostrově Barbados. 

U whisky jako start do světa prémiových destilátů doporučujeme jemnou irskou – například Teeling.

Má váš tatínek nebo dědeček rád dobrou moravskou slivovici? Zkuste třeba rakouské nebo švýcarské pálenky. Fassbind Vieille Prune je luxusní destilát ze švestek vzácné odrůdy Löhr, kterou po generace zušlechťují v malé rodinné palírně. Destilát rok zraje v dubových sudech a nakonec se v něm podle rodinného receptu ještě louhuje výtažek ze sušených švestek.

Víte, co pije? Kupte speciální edici nebo dárkové balení

Jestliže víte, že váš známý už nějaké prémiové destiláty zná, zkuste speciální edici dané značky nebo dárkové balení. V případě zmíněného Diplomática je dobrou volbou speciální edice Diplomático Selección de Familia

Ta zrála kromě sudů po bourbonu i v sudech po sherry, je v ní díky tomu více cítit červené ovoce a koření. Pokud má případně váš kolega rád rum Don Papa, kupte dárkové balení, které obsahuje tři různé verze tohoto rumu.

Darujte exotický zážitek a vsaďte na wow efekt

Nemusíte ale vždy jen kupovat něco lepšího, než co už dotyčný pije. Výbornou variantou je také destilát, který pochází z netradiční země, či vyniká exotickou chutí.

Fandové whisky jistě znají skotskou, irskou a bourbon, ale co například taková whisky z netradičních zemí jako Indie, Tasmánie nebo Japonsko? Zejména japonské whisky jsou rok od roku populárnější. Jsou podobné skotským, ale mají osobité kouzlo, které dobývá svět. Skvělá volba je například Nikka Yoichi Single Malt, která má jemnou rašelinovou chuť s nasládlým ovocitým závěrem.

U rumů mezi exotické lokality patří MadagaskarHaiti. Nestařené bílé rumy z Haiti se označují jako clairiny a vyrábí se stejným způsobem, jakým vznikaly rumy v 19. století. Kromě originální chuti tak zaujmou i rumové nadšence, kteří se zajímají o historii.


Doporučujeme také high ester a overproof rumy. High ester rumy vznikají tzv. divokou fermentací a mají vysoký obsah esterů, díky čemuž jsou velice aromatické a ovocité. Skvělým představitelem high ester rumů je jamajský Hampden Estate

Overproof rumy mají zase obsah alkoholu přesahující 50 %. Nebojte se ale, že by kvůli tomu byly nutně ostřejší. Naopak, velká část overproof rumů si i přes vysoký obsah alkoholu zachovává jemnou chuť. Zástupcem této kategorie je například Hampden Estate HLCF Overproof.

Znáte jeho nebo její koníčky? I to vás může inspirovat ke skvělému dárku

Zážitek ale může být spojený třeba se zájmy nebo koníčky daného člověka. Přidáváme pár tipů k inspiraci. Kupujete dárek pro fanouška hokeje? Zkuste rum Kraken, který je oficiálním sponzorem týmu Seattle Kraken z NHL. 

Plánujete vánoční dárek pro milovníka filmů s Jamesem Bondem? Běžte jednoznačně do limitované edice Blackwell 007. Tato láhev byla přímo vyrobena pro poslední bondovku No Time To Die. Zakladatel destilerie Chris Blackwell se mimochodem velmi dobře znal s Ianem Flemingem, autorem románů o Jamesi Bondovi. 

Značka Blackwell je také skvělým dárkem i třeba pro fanoušky reggae. Chris Blackwell totiž objevil a pomohl proslavit nejen Boba Marleyho, ale celý tento hudební styl z Jamajky.

Je váš kamarád nadšenec do bojových umění, třeba karate nebo kendó, a má vztah k japonské kultuře? Udělejte mu radost japonskou whisky. Nejprodávanější japonská whisky na světě je Nikka From Barrel.


Tipy na láhve pro PÁNY: TÁTU, BRÁCHU, PŘÍTELE nebo KOLEGU

Taketsuru Pure Malt
Vynikající dárek pro tatínka nebo přítele je japonská whisky Taketsuru Pure Malt. Je to jemná blendovaná whisky s tóny koření a kandovaného ovoce a lehce rašelinovým závěrem připomínajícím tmavou čokoládu.

Compass Box Peat Monster
Compass Box Peat Monster, neboli rašelinové monstrum, je skotská whisky pro pořádné chlapy. Filtruje se za studena a má vyváženou chuť s výrazným kouřovým aroma.

Auténtico Nativo 15 Y.O.
Dárkové balení panamského rumu Auténtico Nativo 15 Y.O. v tubě a s originálními skleničkami. Rum zraje v sudech po bourbonu a chutná po oříšcích, medu a citrusech. 

Appleton Estate 15 Y.O. 
15letý jamajský rum Appleton používá jemnou, pískovcem filtrovanou vodu Black River. Zaujme tóny pražených mandlí, jemných lískových oříšků, pomerančové kůry a vanilky. 

Tipy na láhve pro SLEČNY A DÁMY: MAMINKU, PŘÍTELKYNI, SESTRU NEBO BABIČKU

Don Papa Baroko
Sladký filipínský rum Don Papa Baroko je originální a plný života. Voní po citrusech a vanilce, v chuti se projevuje kandované ovoce, med, rozinky a dřevo. Zaujme také originální etiketou, která vyobrazuje filipínskou floru a faunu.

Mermaid Gin
Anglický gin Mermaid z ostrova Wight má citrusovou chuť doplněnou o pepřové tóny, zemitou sladkost a stopu mořského vzduchu. Při jeho výrobě se používá 10 přírodních ingrediencí, včetně byliny motar přímořský, známé na ostrově jako polibek „polibek mořské panny“. 

Mr. Black Coffee Liqueur 
Australský kávový likér Mr. Black Cold Brew Coffee Liqueur se vyrábí z prémiové kávy z Keni, Kolumbie a Papuy Nové Guiney. Má intenzivní kávové aroma s tóny vanilky a čokolády a obsahuje o polovinu méně cukru než běžné kávové likéry.

Grand Marnier 
Proslulý francouzský likér Grand Marnier Cordon Rouge vzniká z koňaků z oblasti Cognac a míchá se s esencí z exotických pomerančů odrůdy Citrus Bigaradia. Pomeranče se výrazně projevují i v chuti,  spolu s tóny kandované kůry a vanilky. Vyniká samotný, na ledu nebo v koktejlech, proslavil se však také jako součást dezertů a jiných pokrmů francouzské kuchyně. 

Text: Warehouse #1
Foto: Anna Postnikova, Warehouse #1