Luke Pearson - Hilda
Chystá se Info OKO

Hilda: Hilda a troll, Hilda a půlnoční obr

Nakladatel: Paseka 2016
Dotisk 15.5.2024
297 Kč
pohlídat

Anotace

Modrovlasá holčička Hilda žije se svou maminkou na samotě v domku na úpatí magické hornaté krajiny. Protože je chytrá a zvídavá, dokáže vnímat to, co ostatní nevidí nebo vidět nechtějí – trolly, obry, trpaslíky… Na svých výpravách se malá rozumbrada naštěstí může spolehnout na věrného parťáka Větvíka připomínajícího kombinaci lišky, psa a...

Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(18x)

Vaše hodnocení
Poleňák a Větvík jsou u nás doma už jako doma, myslím, že mohou být i u vás. Poleňák mě vždycky dostane, jen co vejde na scénu :-)
Je mi 10 let. Komiks jsem si moc užila. Líbila se mi velká originalita příběhů i obrázků, např. že hafíci nejsou pejsci a umějí létat. Bylo to vtipné i dojemné.
Knihu jsem koupila pro svou 7letou dceru a taky trochu pro sebe, protože jsem jako dítě vlastně komiks nikdy neměla. Knihu jsme četly společně a nakonec se k nám vždy přidaly i mladší dcery (3, 5). Mne osobně mile překvapilo, jak hezké a poetické oba příběhy jsou, plné zajímavých bytostí a zasazené do krásné a magické severské krajiny. Od komiksu...
Více
Tato kniha mě zaujala již na první pohled svoji ilustrací. Již při letmém prolistování kniha srší originalitou, vtipem a hlavně neskutečně roztomilými ilustracemi. Tento komiks jsem si zamilovala a přečetla jsem ho jedním dechem. Určitě doporučuji nejenom dětem, ale i dospělým, kteří se rádi vrací do dětských let.
Krásně zpracovaná dětská kniha ve fromě komiksu mě zaujala hlavně svými barvitými a nápaditými ilustracemi, příběhem a celkově origonalitou. Když bavila mě, určitě bude stonásobně bavit a veselit i děti.
Tohle mě nesmírně odzbrojilo. Pokud lidé nadávají, že se vytratily laskavé pohádky a ze západu k nám chodí samý brak plný násilí, tak tohle ukazuje přesný opak. V uchvacující kresbě je tu parádní pohádka, která je sice ovlivněná mytologií Skandinávie, ale která zároveň působí tak nějak hezky česky, povědomě. Nic tak originálního, milého a vtipného jsem dlouho neviděl, možná nikdy.
Zobrazit další (3)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

KRESLENÁ HRDINKA HILDA UČÍ LIDI SOUŽITÍ S POHÁDKOVÝMI BYTOSTMI

(...) Hilda zkrátka zdomácňuje i v globálním mediálním prostředí. A je to dobře, protože v dnešním nekompromisně dravém prostředí kreslených příběhů pro děti přichází s neokázalou a smířlivou alternativou.

Hilda a její svět

(...) Další úžasnou komiksovou knihou vydanou Pasekou určenou pro děti je Hilda. Hildu vytvořil britský neotřelý nápaditý scenárista, ale především kreslíř Luke Pearson. Jeho komiksy slaví v Británii obrovský úspěch, ale nejen v jeho domovině, ale i v dalších asi patnácti zemích, kde se Hilda vydala. Dokonce je Hildin seriál, který komiksovou hrdinku rozpohyboval. (...) Jen když vezmete knihu do ruky, stane se neobyčejnou. Stránky voní jinak než u ostatních knih a krásná lesklá Hilda na tvrdých deskách vás uchvátí. Neobyčejné ilustrace dýchnou severem, melancholií, ale zároveň i neskutečně lákavým příběhem.

Komiksová postavička Hilda dává čtenářům lekci z tolerance a otevřenosti

U komiksů pro děti se nabízí otázka, jestli se při jejich četbě pobaví také dospělí, kteří je předčítají. Komiks Hilda od britského ilustrátora Luka Pearsona je ten druh komiksu, který dokáže nabídnout zábavu i pro dospělé. Také díky tomu si hravé dobrodružné výlety modrovlasé Hildy vysloužily Britskou komiksovou cenu nebo Cenu Maxe a Moříce. V Česku vychází dva ze čtyř dosud vydaných příběhů – Hilda a troll a Hilda a půlnoční obr. (...) Hildiny nejsilnější zbraně, vřelý humor a nenucené narážky na svět dospělých, dělají z komiksu ideální četbu před spaním, na kterou se budou těšit rodiče i děti. Dospělí budou v četbě s radostí pokračovat, ačkoli ratolesti při předčítání už dávno usnuly.

RECENZE: Jsou ti trollové opravdoví? Hilda je skvělý komiks nejen pro děti

Tip na skvělý komiks pro děti? Hilda od anglického kreslíře a scenáristy Luka Pearsona. Autor má – na to, že mu bude letos teprve devětadvacet let – jako výtvarník překvapivě jistou ruku i cit pro barvu. A dokáže napsat příběh, který si s chutí spolu s dítětem přečte i dospělý. (...) V právě vydané knize prožívá Hilda příběhy hned dva – první se zkamenělým trollem, druhý s „půlnočním obrem“. První je spíš rozcvička, vše podstatné řekne Pearson v druhém. Protnou se tu nejen tři diametrálně odlišné světy skřítků, lidí a obrů, ale i tisíce let vzdálené časové roviny. Zatímco elfové jsou překvapivě upovídaní a tíhnou k byrokratickému aparátu, v obrech dřímá romanticky vyhrocená láska, která hory přenáší. Jako by reálná velikost aktérů určovala i velikost jejich ducha. Hilda pak v jejich společnosti funguje chvíli jako lehce udivená pozorovatelka, chvíli jako suverénní hybatelka děje. A nakonec se jí přihodí to nejdůležitější: dospěje. I když těžko říct, jestli je tu dospělost, spojená se stěhováním ze samoty do města, změnou k lepšímu.

Nebojácná holka mezi trpaslíky i obry

Vázané komiksy pro děti v Česku zatím spíše hledají cestu ke čtenářům. Bylo by hezké, kdyby ji našla právě Hilda: chytrá, fantaskní, melancholická i humorná série o nebojácné dívce uprostřed pohádkové norské divočiny.
Celá recenze

Hilda, děvčátko z hor

Nakladatelství Paseka vydalo netradiční dětský komiks Hilda. Stejnojmenná holčička se v něm setká s řadou bytostí skandinávských legend. (...) A Pearson v ní uspěl na výbornou. Malým čtenářům může učarovat pěkná kresba, s postupujícím věkem pak čtenář docení sofistikovanost příběhu, prolínání mytologií i didaktičnost. Hilda se totiž většině dnešním dětským příběhům vymyká a vychovává ke statečnosti, přemýšlení a nápaditosti. To je přitom stále vzácnější a zároveň důležitější. Kdo Hildinu kouzlu propadne, může se v příštím roce těšit na televizní seriál.

Komiksy s magickými bytostmi pro děti i pro dospělé

Autorovi komiksového hitu Hilda ještě nebylo ani třicet let, a příběhy jeho hrdinky už čtou děti i dospělí ve dvanácti zemích. Je Brit, ale jeho kresba je inspirována nejen evropskou, avšak i japonskou komiksovou tvorbou, což v kombinaci s prostředím příběhu – odehrává se kdesi ve Skandinávii – dělá z Hildy v kontextu dětské literatury zajímavou lahůdku.

Magazín OKO

Komiksové ceny Muriel 2016
Aktuality

Komiksové ceny Muriel 2016

Nominace a vítězové (tučnější vyhrává):

Nejlepší původní scénář
Candide 2: Velký inkvizitor – Karel jerie (BB/Art komiks)
Oskar Ed: Můj největší sen ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hilda
Autor:
Pearson, Luke
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788074326714
ISBN:
978-80-7432-671-4
Doporučená prodejní cena:
349 Kč
Originál:
Hilda And The Troll a Hilda And The Midnight Giant
Překlad:
Knápková, Martina
Popis:
1× kniha, vázaná, 80 stran, česky
Rozměry:
21,5 × 28,8 cm
Rok vydání:
2016 (1. vydání)