EN

Pohyblivé obrázky

Vysvětlení, jak funguje projektor a filmová kamera. Příprava funkčního modelu promítačky

Radek Chajda


Udělej si promítačku!
Problém, jak zachytit pohyb, zaměstnával mysl vynálezců dlohou dobu. Společně s autorem mohou děti ve zkrácené a hravé podobě absolvovat vývojovou cestu filmové kamery a projektoru. Autor pomocí zábavných a funkčních modelů dětem přiblíží, jak uvedená zařízení fungují. Při výrobě modelů dětem postačí kartonové krabice, nůžky, špejle, lepidlo, fixy, baterka a průhledné folie.

Detailní informace

Žánr hravá věda
Jazyk čeština
Počet stran 72
EAN 9788025128404
Datum vydání 18.01.2011
Věk od 11
Formát 167x225 mm
Nakladatelství EDIKA
Hmotnost 0,14
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Autor pro svůj výklad principů funkce mnoha složitých zobrazovacích přístrojů zvolil velmi zajímavý přístup. Spojení dětské hravosti s hi-tech přístroji působí nadmíru přitažlivě. Zvídavý čtenář s údivem zjistí, že k pochopení a ověření principů funkce řady složitých systémů, jako jsou snímací kamery, filmové projektory, DLP projektory a televize, stačí jen velmi málo. Žádné složité vztahy a schémata. Autor po čtenáři požaduje: lepenku, papírovou krabici, špejle, připínáčky, lepidlo, ubrousek, baterku a pak už jen trochu trpělivosti a pečlivosti. Odměnou mu pak bude krásný pocit z vlastního animovaného „filmu“ a jeho promítání ve vlastním lepenkovém kině nebo dobrý pocit při prohlížení obrázků statického DLP projektoru. A nejen to, současně se dozví mnoho zajímavých detailů jak o těchto přístrojích, tak i o lidech, kteří je vymysleli. RNDr. Vladimír Chlup

Katedra optiky, Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

O autorovi:

Mgr. Radek Chajda (narozen 1973) absolvoval odborné studium fyziky se zaměřením na optiku a také studium učitelství, obor matematika-fyzika, obojí na PřF Univerzity Palackého v Olomouci. Po ukončení studia pracoval tři roky jako technik v optické firmě s půlroční stáží v USA. Poté byl zaměstnán sedm let jako učitel M-F na druhém stupni základní školy, což mu přineslo cenné zkušenosti z učitelské praxe. V současné době pracuje opět jako odborný technik a píše populárně-naučné knihy pro děti. Dosud byly vydány: Fyzika v kuchyni (Votobia, 2005), Fyzika na dvoře (Computer Press, 2008), Hravá matematika (Computer Press, 2009), Nebojte se matematiky (Computer Press, 2009), Zkoumáme kapaliny (Computer Press, 2009), Oko (Computer Press, 2010), Zábavné experimenty pro děti (Computer Press, 2011), Hravá mechanika (Computer Press 2011), Hravá geometrie (Computer Press, 2011). Je také spoluautorem testů SCIO pro základní školy z matematiky a finanční gramotnosti.

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Radek Chajda

Radek Chajda

Studoval odbornou fyziku se zaměřením na optiku a také učitelství matematiky a fyziky, obojí na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pracoval jako odborný technik, což mu umožnilo získat široký přehled v technických aplikacích. Zároveň má i osmiletou praxi jakou učitel matematiky a fyziky. Nyní navštěvuje školy se svým programem „Hravá věda“ a věnuje se popularizaci vědy a techniky. Své bohaté zkušenosti z pedagogické praxe i technických oborů uplatňuje nejen ve svých publikacích, ale také ve spolupráci s Českou televizí při tvorbě naučných pořadů pro děti.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM