EN

Život na špičkách

Daria Klimentová, Hana Skálová


Česká baletní ikona, které tleskala královna Alžběta i celá královská rodina
Rozhovor s Dariou Klimentovou, českou baletkou s ohromující kariérou. 18 let působila jako primabalerína - první sólistka - v Anglickém národním baletu. Pro své kariérní úspěchy a ocenění ji lze považovat za naši nejvýznamnější baletku ve světovém měřítku. Dnes vyučuje na Královské baletní škole v Londýně a fotografuje, zejména prostředí světové baletní scény.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Počet stran 168
EAN 9788076013223
Datum vydání 14.09.2020
Věk od 15
Formát 165x220 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Edice Rozhovory
Hmotnost 0,543
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Ač ji časopis People of Today zařadil mezi 50 nejslavnějších lidí Spojeného království, Daria Klimentová říká: „Samozřejmě že jsem v první řadě Češka. Tady jsem se narodila, tady jsem vyrůstala, tady to miluji.“ Světově proslulá baletka – svým renomé srovnatelná snad jen s operní pěvkyní Emmou Destinovou -- vystudovala pražskou konzervatoř a na nabídku Vlastimila Harapese tři roky působila jako sólistka baletu Národního divadla. Brzy začala dostávat nabídky ze světa. Téměř dvacet let působila jako sólistka Anglického národního baletu, v hlavních rolích odtančila více než 1000 představení (např. Louskáček, Romeo a Julie, Šípková Růženka, Sněhová královna, Popelka, Manon Lescaut…). Po ukončení aktivní kariéry pracuje jako taneční pedagožka a věnuje se svému dlouholetému koníčku - fotografování. O její rodině, dospívání v Praze, o studiích na konzervatoři, o lásce k baletu i jeho nástrahách, o působení v elitních souborech, o životě v zahraničí i o tom, čemu se věnuje ve volném čase, s Dariou Klimentovou hovořila publicistka Hana Skálová. Kniha zaujme nejen vyprávěním o náročném životě baletky, ale i velkým množstvím fotografií z divadelního prostředí.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Daria Klimentová

Daria Klimentová

Daria Klimentová (*1971) vystudovala taneční konzervatoř v Praze, po třech letech v baletu Národního divadla se vydala na zkušenou do světa – tančila jednu sezónu v baletu v Kapském městě, poté tři roky ve Skotském baletu v Glasgow. Na mnoho let pak zakotvila v Anglickém národním baletu v Londýně. Roku 2014 ukončila svou aktivní kariéru, dnes působí v londýnské Královské baletní škole. V Praze pravidelně pořádá letní školu International Ballet Masterclasses in Prague.
Zobrazit profil autora

Hana Skálová

Hana Skálová

PhDr. Hana Skálová (*1966) je autorkou řady článků z oblasti psychologie, medicíny a cestování. Mnoho let spolupracuje s Českou televizí: pro Toulavou kameru natáčí reportáže o krásách naší vlasti, v pořadu Gejzír zase vyhledává výjimečné osobnosti. Napsalai knihy Ježíšek (2010), Průvodce stylem pro šarmantní plnoštíhlé krásky (2012), Hurá! Jsou tu Velikonoce (2020) a knižní rozhovor s Dariou Klimentovou Život na špičkách (2020).
Zobrazit profil autora

Recenze

cysnews.cz - Život na špičkách

...„25. října 2021 proběhl křest unikátní knihy rozhovorů s Dariou Klimentovou – českou baletkou s ohromující kariérou, které tleskala i královna Alžběta."...

Týdeník Rozhlas - Lesk a bída života na špičkách

„Nejslavnější česká baletka Daria Klimentová rekapituluje svou pozoruhodnou dráhu v knižním rozhovoru Život na špičkách (vydal Vyšehrad) vedeném s publicistkou Hanou Skálovou."

kulturio.cz - Život na špičkách

„Život na špičkách je podrobnou sondou do života primabaleríny Dariy Klimentové, a to nejen profesního, ale taktéž osobního."
NAPIŠTE NÁM