EN

Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy

Martin C. Putna


Střední Evropa jako most mezi Západem a Východem
Kniha z pera známého literárního historika navazuje na úspěšnou dvojici Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity (2015) a Obrazy z kulturních dějin americké religiozity (2010). Na svých literárně-historických toulkách prochází Martin Putna širokým územím někdejšího rakousko-uherského mocnářství, od Čech, Moravy a Slezska přes území Rakouska a Uher až do Sedmihradska, Chorvatska, Dalmácie, Haliče, Bukoviny a Bosny.
Získaná ocenění:
Magnesia Litera, 2019, nominace na Literu za naučnou literaturu
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Číslo dílu 1
Jazyk čeština
Počet stran 384
EAN 9788074299773
Datum vydání 26.03.2018
Věk od 15
Formát 145x205 mm
Nakladatelství Vyšehrad
Hmotnost 0,661
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Kniha z pera známého literárního historika navazuje na úspěšnou dvojici Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity (2015) a Obrazy z kulturních dějin americké religiozity (2010).

Na svých literárně-historických toulkách prochází Martin Putna širokým územím někdejšího rakousko-uherského mocnářství, od Čech, Moravy a Slezska přes území Rakouska a Uher až do Sedmihradska, Chorvatska, Dalmácie, Haliče, Bukoviny a Bosny. Jeho kniha je galerií obrazů a zemí, náboženských proudů a myšlenkových konceptů, autorů a děl, jejímž cílem je nové vysvětlení a osmyslení Střední Evropy, tohoto „duchovního prostoru proměnlivých hranic“. Vzdor oné „jakoby nekonečné mnohosti a pestrosti“ nakonec v této oblasti nalézá zřetelné rysy společných duchovních dějin. Jejich počátek splývá s počátkem vlády Habsburků nad středoevropským prostorem a s jejich snahou bránit jej před tureckým a posléze i protestantským nebezpečím. Skutečná Střední Evropa se však podle Martina Putny neutváří v době barokního mocenského tlaku na náboženskou jednotu a rezistence proti němu, ale v „umírněném rakouském osvícenství“, které „pokládá náboženskou toleranci nikoliv za vynucenou slabost, nýbrž za výsostnou křesťanskou ctnost“ a snaží se postupnými proměnami odpovídat na potřeby doby. „Rakouská civilizační mise“ pak není nic jiného než sice pomalé a váhavé, ale přitom soustavné přenášení modernizačního procesu ze Západu na Východ.

Právě v tom spatřuje autor jádro toho, oč v duchovních dějinách Střední Evropy šlo a jde.

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Audio

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Martin C. Putna

Martin C. Putna

Martin C. Putna (1968) je literární historik, přednáší na Karlově univerzitě v Praze. Vydal zejména knihy Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848–1918 (Praha, Torst 1998), Órigenés z Alexandrie: Kapitola z dějin vztahů mezi antikou a křesťanstvím (Praha, Torst 2001), Řecké nebe nad námi a antický košík: Studie ke druhému životu antiky v evropské kultuře (Praha, Academia 2006), Spiritualita Václava Havla: České a americké kontexty (Praha, Knihovna Václava Havla 2009) a řadu dalších titulů původních i překladových.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM