EN

Vydejte se s námi po stopách času a prožijte znovu rok 1949
Z hlediska proslulosti rok 1949 za svým předchůdcem silně pokulhává. Je to však opět jedna z mnoha dějinných nespravedlností. Právě v roce 1949 totiž doopravdy startuje většina změn, které máme s nástupem komunismu spojené. Zavzpomínejme spolu na jeden z nejdramatičtějších roků minulého století, na rok, kdy se na japonském ostrově Iwojima vzdávají poslední dva japonští vojáci, kdy úderník Kinter překonává normu o 547 procent a zaměstnanci komunálních podniků odmítají přijímat spropitné.
Jiné dostupné formáty:

Detailní informace

Jazyk čeština
Řada Můj rok
Počet stran 224
EAN 9788026508410
Datum vydání 28.02.2019
Věk od 15
Formát 167x225 mm
Nakladatelství BIZBOOKS
Hmotnost 0,67
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Z hlediska proslulosti rok 1949 za svým předchůdcem silně pokulhává. Je to však opět jedna z mnoha dějinných nespravedlností. Právě v roce 1949 totiž doopravdy startuje většina změn, které máme s nástupem komunismu spojené.

Začíná první pětiletka. Je přijat zákon o JZD. Naplno se rozjíždějí politické procesy. Zavírají se hranice. Začíná industrializace Slovenska. Buduje se těžký průmysl. A chystají se velké oslavy sedmdesátin Josifa Vissarionoviče Stalina.

Obyvatelé Zlína si musejí zvyknout, že od nynějška bydlí v Gottwaldově, horník Šencl je jmenován ředitelem uhelných dolů v Handlové, ženy nastupují do práce, dělníci na vysoké školy, živnostníci a úředníci do továren. Vily a zámky se mění v jesle, školky a školicí střediska.

Také ve světě se dějí věci. Je založeno NATO. Končí blokáda Berlína. Německo se rozděluje na východní a západní. Sovětský svaz uskutečňuje první jaderný výbuch. Je vyhlášena Čínská lidová republika.

Zkrátka rok 1949 patří k těm, které obracejí životy lidí naruby a to, co platilo dlouhá desetiletí, ba staletí, je najednou jinak.

Přesto i v takto dramatických časech lidé chodí do kina a na rande, hrají fotbal, vaří, navštěvují kavárny i hospody a sní si své malé i velké sny.

V Československu si mohou občané od prvního ledna nakoupit některé zboží na volném trhu, nejprve jen ve velkých městech. Od října je možné bez lístků koupit pečivo a brambory. Módní trendy jsou stále poplatné poválečné realitě – hodně se šije a přešívá, nejen u nás, ale i na západ od našich hranic. V Národním divadle končí fiaskem hra Velká tavba a v Londýně George Orwell vydává knihu 1984…

Zavzpomínejme tedy na jeden z nejdramatičtějších roků minulého století, na rok, kdy se na japonském ostrově Iwojima vzdávají poslední dva japonští vojáci, kdy úderník Kinter překonává normu o 547 procent a zaměstnanci komunálních podniků odmítají přijímat spropitné…

Ke stažení

pdf Ukázka.pdf

Další tituly z řady "Můj rok"

Hodnocení čtenářů

V současné době nejsou vytvořena žádná uživatelská hodnocení.

Vaše hodnocení

Uživatelskou recenzi mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

 Přihlásit
Autor knihy
Alena Breuerová

Alena Breuerová

Autorka je překladatelka. Narodila se v Opavě, vystudovala gymnázium ve Vítkově a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Ve volném čase se věnuje pěstování dýní a studiu bojových umění. Má slabost pro čínskou kulturu, kvalitní čaj (a kávu) a chleba s máslem. V současné době se povětšinou zdržuje v rodném Slezsku a v Praze. Sdílí rozhořčenost nejmenovaného spisovatele, že „povinnosti jevit se je zbaven jedině Bůh“.
Zobrazit profil autora

Jarmila Frejtichová

Jarmila Frejtichová

Vystudovala filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, pracovala v redakcích řady novin a časopisů jako redaktorka zahraničních a ekonomických rubrik. Byla šéfredaktorkou měsíčníků Business World, Moderní řízení a časopisu ProfiHR. Po čase se ovšem rozhodla novinářské prostředí opustit a začít úplně novou kariéru v oblasti, která jí byla vždycky blízká. Už osmým rokem působí jako literární redaktorka v nakladatelství Albatros Media, konkrétně v non fiction redakci BizBooks. Je autorkou nápadu knižní řady Můj rok a již na sedmi knihách této řady se autorsky podílela.
Zobrazit profil autora
NAPIŠTE NÁM