Pořiďte si kvalitní rýžovar

Pořiďte si kvalitní rýžovar

Kateřina Václavková

Jak si doma připravit nadýchanou a chuťově dokonalou rýži? Zkuste dát šanci rýžovaru a uvidíte, že se nejedná jen o další zbytečný spotřebič v kuchyni, který pouze zabírá místo.

Rýžovary se u nás do popředí zájmu začaly dostávat poměrně nedávno, přesto by však všichni milovníci pečlivě připravené rýže na různé způsoby měli zpozornět. Získat nadýchanou a nemazlavou rýži je totiž umění, které si přeci jen můžete usnadnit. Co byste ale měli před nákupem vědět a podle čeho se rozhodovat?

Jak rýžovar funguje

Rýžovar se skládá ze dvou částí – vnější a vnitřní nádoby, topné spirály a termostatu. Funguje na jednoduchém principu, vypne se přesně v té chvíli, kdy je rýže uvařená. Díky tomu nepopraská, neuvolní přebytečný škrob a nasákne přesně tolik vody, kolik potřebuje. Vaření se tak velmi zjednodušuje. Stačí obvykle pouze nasypat rýži, zalít ji vodou ve správném poměru a zapnout. Množství vody uvnitř si rýžovar sám ohlídá, a jakmile se většina vypaří nebo vstřebá, přestane vařit a udržuje pouze stálou teplotu. Hodnota rýže se tím nijak nesnižuje a obvykle je stejně dobrá a nadýchaná i za několik hodin.

Jaké přináší výhody

Na první pohled by se sice mohlo zdát, že je rýžovar poměrně zbytečnou záležitostí, když si rýži můžete bez velkých obtíží připravit i v obyčejném hrnci s vodou. V konečném výsledku ale rýže z hrnce nebude tak chutná. Sypká rýže se vám může připálit, u rýže v sáčku nevyzkoušíte, zda je již uvařená. Ani jeden z těchto problémů u rýžovaru nehrozí. A další výhody?

  • rýže má mnohem lepší chuť
  • zachovává si živiny
  • optimální konzistenci
  • nikdy se nepřipálí a nepřevaří
  • zůstane v rýžovaru bez změny kvality i několik hodin

Zvažte všechny parametry

Než se rozhodnete pro výběr konkrétního rýžovaru, zvažte několik základních parametrů – množství objemu, které pro vás bude vyhovující, jak snadná bude údržba, zda dokáže regulovat stálou teplotu a jaké další možnosti nabízí.

1. Množství objemu

Důležitým kritériem, které byste měli před nákupem zohlednit, je rozhodně prostornost vaší kuchyně. Rýžovar je přeci jenom další spotřebič, který bude třeba někam umístit. Výběr velikosti závisí samozřejmě čistě na vás a vašich potřebách. Malé rýžovary jsou v kuchyni rozhodně skladnější a i cenově vyjdou lépe. Velikost nádoby se pohybuje kolem 0,6 litru, takže jsou ideální pro méně početné rodiny, protože zvládnou připravit tak 4 porce. Na druhou stranu ale obvykle nenabízí žádné další nadstandardní funkce. Oproti tomu velké rýžovary mohou dosáhnout až 1,8 litru, cenově jsou však dražší, ale zvládají přípravu rýži pro početné rodiny. Často v nich lze uvařit i celé jídlo naráz.

2. Možnosti umývání

Stejně důležitá, ne-li důležitější, je pak snadnost údržby. Ačkoli dnes většina rýžovarů má vnitřní nádobu vyndavací, nemusí to být pravidlem. Informujte se též ohledně možnosti mytí nádoby v myčce. Výhodou je rozhodně nepřilnavý povrch, ale v případě méně kvalitního výrobku může vydržet mnohem déle poctivý nerez.

3. Udržování teploty

Téměř standardem je u rýžovarů také možnost přihřívání již uvařené rýže, i tak si však pro jistotu zkontrolujte, zda i vámi vybraný přístroj tuto možnost nabízí.

4. Bezpečnost použití

Rozhodně nekupujte rýžovar, který není vybaven bezpečnostním jištěním proti přehřátí a vyvaření vody. Ušetříte si tak nepříjemné drhnutí v případě špatného odhadu, ale takový přístroj bude obecně mnohem bezpečnější, kdybyste na rýži náhodou zapomněli úplně. Velmi praktický je také nákres vnitřních rysek.

5. Typy programů

Pokud se rozhodnete investovat do rýžovaru větší finance, můžete očekávat mnoho nadstandardních funkcí. Chytré přístroje s mikroprocesorem vám umožní upravovat délku vaření rýže podle vašich potřeb (vždy s ohledem na konkrétní typ rýže). Multifunkční rýžovary pak dokážou nahradit i varnou desku a můžete je používat třeba k vaření v páře, pečení a podobně. Jedná se spíše o multifunkční hrnce s programem rýžovaru.

Před nákupem promyslete

Ceny rýžovarů se dnes pohybují od pár stokorun po několik tisíc. Ne vždy znamená vyšší cena také lepší kvalitu, takže svou koupi určitě dobře promyslete. Rozhodně klíčovou otázkou je, k čemu přesně budete rýžovar využívat. Pokud pouze k přípravě příloh, pak je zbytečné investovat příliš mnoho peněz. Očekáváte-li ale kompletní přípravu pokrmů, rozhodně neváhejte zainvestovat a sledujte veškeré nabízené funkce u vámi zvoleného přístroje.

Vyberte si rýžovar na Bianu: