Tenute Dettori Renosu Bianco Romangia IGT

Skladem: >5

Do 26. 4. u vás

390 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
1137
Značka:
Tenute Dettori
Země původu:
ITÁLIE
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
13,0 %
Tenute Dettori Moscadeddu Romangia IGT Bianco Passito

Ochutnejte vyšší řadu a poznejte ten rozdíl

1 410 Kč

Rodinné vinařství “Tenute Dettori” Alessandra Dettoriho se nachází na severozápadě kouzelného italského ostrova Sardinie, mezi městy Sassari a Castelsardo, v jedné z historických oblastí typické sardinské modré odrůdy Cannonau a to v její nejúrodnější části zvané Romangia, v obci Sennori v údolí Badde Nigolosu, přírodním amfiteátru na nejvyšších kopcích obce s výhledem na záliv Asinara a ostrov Korsika. Tato prosperující krajina s olivovými háji, fíkovníky, rohovníky, vavříny, různými druhy keřů, křovinami, sady a vinicemi rostoucími až k obrovské pláni je bohatá i na svědectví o nejstarším lidském osídlení. To, že víno vzniklo v Romangia před více než 3000 lety dokládá mnoho archeologických nálezů terakotových váz z první poloviny třetího tisíciletí př.n.l., to jest 2000 let před římskou, etruskou, fénickou a řeckou civilizací. Byly nalezeny i opravdové keramické “dekantéry” datované k roku 900 n.l. Všechny tyto nálezy jsou uloženy v muzeu A. Sanna v Sassari. Díky historickým dokumentům je známo, že rodina Dettori začala obdělávat půdu už v roce 998 a v roce 1883 vysadila vinice Dettori Rosso. Považují se za vinařské řemeslníky, kteří v souladu s přírodou vyrobí ročně 20000 - maximálně 45000 lahví, když je příroda velkorysá. Nepodřizují se diktátu trhu, nýbrž vyrábí vína, která mají rádi, vína která zapadají do jejich kultury a jsou plodem historického dědictví jenž jim předali jejich předci. Všechna jejich vína jsou skutečná “cru” odrážející původ terroiru, vyráběná pouze z hroznů, které pěstují na svých historických a tradičních vinicích v Badde Nigolosu. Zde také stále najdete více než sto let staré keře a každý vinohrad plodí své speciální víno, jelikož všechny jejich vinice jsou jednoodrůdové. Jasnost a teplo tohoto místa ovlivňuje 100% výrazu vína. Vinice se od roku 2003 obhospodařují dle biodynamických principů (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). Kromě vína na své farmě pěstují také pšenici, zeleninu, ovoce a olivy. Alessandro Dettori říká: “ Naše vína jsou svobodná, mohou se naplno vyjádřit, neboť jsou jen zkvašenou šťávou, vymačkanou z vinné révy ”.

Doporučujeme navštívit jejich farmu “Agriturismo Kent’Annos” (www.kentannos.it), která se nachází uprostřed vinic majestátní panenské krajiny, kde i v parném létě vane vítr ze Sennorských kopců a kde můžete při skvělé večeři s ochutnávkou (včetně historických ročníků) obdivovat krásné západy slunce nad mořem a přespat v impozantním bungalovu. Restaurace je bývalé staré sklepení, jednoduché původní struktury, která byla důsledně zachována a v rafinovaném prostředí připravena přivítat vás pouze pokrmy z čerstvých zde vypěstovaných surovin…daleko od chaosu, přeplněných a hlučných míst a zároveň v blízkosti všeho…

Bílé víno Renosu je základním stolním vínem vinařství Tenute Dettori, což nijak nesnižuje jeho kvalitu, naopak je vynikajícím a velmi vyhledávaným společníkem při každodenním stolování.

Víno se získává kombinací dvou odrůd bílých hroznů typických pro oblast Sassari: Vermentino a Moscato. Po ruční sklizni jsou hrozny vína zbaveny stopek, ale nejsou rozdrceny, mošt maceruje na slupkách v cementových kádích bez přidání oxidu siřičitého. Délka macerace záleží na vlastnostech moštu a trvá tři až deset dní. Poté probíhá spontánní fermentace. Víno je vždy vytahováno ručně, aby nedošlo k narušení slupek. Zraje a odpočívá v malých cementových tancích až do okamžiku lahvování, které nastává obvykle za dva až tři roky. Při výrobě nejsou použity žádné umělé chemikálie kromě síry, žádné přidané kvasinky, žádné enzymy ani jiné pomocné látky jak během fermentace, tak i v průběhu zrání. Víno není filtrováno, čiřeno ani barikováno.

Místo původu: Itálie, Sardinie, obec Sennori, vinice Badde Nigolosu
Vinařství: Tenute Dettori
Biodynamický certifikát: Demeter č.444
Biologický certifikát: IT-BIO-004 č.36725
Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro, v sardinském jazyce znamená zlaté místo”)
Barva: intenzivní slámově žlutá se zlatými odlesky na slunečním světle
Odrůda: Vermentino - nedávné akvizice molekulární biologie (Arroyo Garcia, ET AL, 2006) ukazují na orientální původ těchto bílých hroznů a Sardinie byla první evropskou civilizací mající vztahy na východě už od roku 2500 n.l.; Moscato di Sennori - bílé muškátové hrozny mají orientální původ a je známo, že tato réva je jednou z nejstarších na Sardinii
Vinice: s průměrným věkem 45 let a rozlohou šest hektarů leží v nadmořské výšce 40m. a je umístěna v Sennori, v perfektním vinařském prostředí pozitivně ovlivněném Středomořím; podnebí je během celého roku mírné, ne příliš chladné zimy a horké léto, které je ovlivněno Mistrály; vinice je obdělávaná dle biologických kritérií; začátku sklizně předchází procházka vinicí a ochutnávání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti, sklízí se výhradně ručně, obvykle začátkem října, hrozny jsou vkládány do beden a dopraveny do sklepů, kde jsou okamžitě zpracovány
Půda: jílovitá s dobrou pískovcovou složkou, úlomky hornin a tuf (druh horniny ze sopečného popelu vyvrženého během sopečné erupce a postupem času konsolidovaného do jednolité masy)
Roční produkce: cca 15000 láhví
Chuť: jemná, osobitá, pozoruhodně strukturovaná, aromatický sladký vstup a vyvážený slaný povrch potvrzující přítomnost podloží mořského sedimentárního původu, aromatické nuance přináší v závěru velmi chutný nádech Středomoří
Vůně: intenzivní ovocná s hloubkou zralého ovoce exotického nádechu a pikantnosti, můžete rozpoznat ananas, meloun, papáju a sladké koření, zejména vanilku a skořici
Párování s jídlem: hodí se skvěle jako aperitiv, k různým předkrmům, rybím pokrmům, měkkýšům a korýšům, mořským plodům a bílým masům
Doporučená teplota při podávání: 8 -10°C bez nutnosti předběžného dekantování

Toto bílé víno pochází ze země ITÁLIE.