La Stoppa Vigna Del Volta

La Stoppa je starobylé sídlo s třiceti hektary vinic, které se pnou na svazích Trebbiolského údolí, nedaleko řeky Trebbia, v provincii Piacenza. Před více než sto lety zde předchozí majitel, právník Ageno, vysadil francouzské vinné keře a vyráběl vína významných, ale zároveň pozoruhodných jmen, jelikož je poitalštil: Bordó, Bordó Bianco nebo Pinó. V roce 1973 panství koupila rodina Pantaleoni, která v krátkém čase zhospodárnila vinařství a obnovila sklep. Po experimentální fázi, která potvrdila, že historickým tradičním odrůdám se v regionu Piacenza daří nejlépe, jsou od roku 1996 kultivovány pouze Barbera a Bonarda, které dnes zabírají většinu obdělávaných ploch a dále Malvasia Candia Aromatica, Cabernet Sauvignon a Merlot. V současné době společnost vede Elena Pantaleoni spolu s enologem Giuliem Armanim. Vinná réva je pěstována na biovinících obhospodařovaných organicky dle osvědčení Instituce půdy a zdraví. La Stoppa vyrábí autentická, charakteristická vína, která úzce souvisí s oblastí odkud pochází.

Název Vigna Del Volta se odvíjí od vinice, která získala své jméno po pachtýři Voltovi, který ji kdysi obhospodařoval a léta pěstoval toto sladké prosluněné víno s meruňkovými tóny, odrážející všechny specifické vlastnosti oblasti a původní silné odrůdy Malvasia di Candia Aromatica. Je ručně sklízené, ponechané na plachtách a sušené na slunci zhruba 15 dní, lisované ve svislém hydraulickém lisu a spontánně fermentované pomocí původních kvasinek. Zrání na ušlechtilých kalech probíhá 10 měsíců ve francouzských dubových sudech a nejméně 2 roky v láhvi. Italští enologové-kritici ho řadí ke dvaceti nejlepším sladkým italským vínům.

Místo původu: Itálie, Emiglia Romagna, Rivergaro
Vinařství: A.A.La Stoppa
Označení: IGT Emilia Malvasia Passito, Colli Piacentini DOC
Barva: jantarová
Odrůda: 95% Malvasia di Candia Aromatica (aromatické bílé hroznové víno), 5% Moscato
Vinice: biovinice s průměrným věkem 27 let a s rozlohou 4 hektary v nadmořské výšce 250 m, obdělávaná organicky bez hnojení, dezinfekce či pesticidů, sklízí se ručně
Půda: jílovitá a prachovitá
Chuť: jasná, dlouhotrvající, medově sladká chuť zralého tropického ovoce Vůně: připomíná sušené fíky, rozinky a pomerančové květy
Párování s jídlem: hodí se k sýrům a vychutnávání během dezertů, je také dokonalým meditačním vínem Doporučená teplota při podávání: 12-14°C