La Stoppa Macchiona 2005

La Stoppa je starobylé sídlo s třiceti hektary vinic, které se pnou na svazích Trebbiolského údolí, nedaleko řeky Trebbia, v provincii Piacenza. Před více než sto lety zde předchozí majitel, právník Ageno, vysadil francouzské vinné keře a vyráběl vína významných, ale zároveň pozoruhodných jmen, jelikož je poitalštil: Bordó, Bordó Bianco nebo Pinó. V roce 1973 panství koupila rodina Pantaleoni, která v krátkém čase zhospodárnila vinařství a obnovila sklep. Po experimentální fázi, která potvrdila, že historickým tradičním odrůdám se v regionu Piacenza daří nejlépe, jsou od roku 1996 kultivovány pouze Barbera a Bonarda, které dnes zabírají většinu obdělávaných ploch a dále Malvasia Candia Aromatica, Cabernet Sauvignon a Merlot. V současné době společnost vede Elena Pantaleoni spolu s enologem Giuliem Armanim. Vinná réva je pěstována na biovinících obhospodařovaných organicky dle osvědčení Instituce půdy a zdraví. La Stoppa vyrábí autentická, charakteristická vína, která úzce souvisí s oblastí odkud pochází.

Macchiona je autentické červené víno silného charakteru, upřímnosti a hluboké jemnosti. Je ručně sklízené, maceruje na slupkách po dobu třiceti dnů, fermentace probíhá pouze pomocí původních kvasinek, zraje 12 měsíců na jemných kalech ve slovinských dubových sudech (15, 20 a 40 hl) a nejméně dva roky v láhvi. Neprobíhá žádné čiření ani filtrace. “Macchiona” je název selského stavení, jež se nachází uprostřed vinic nejtradičnějších červených odrůd z Colli Piacentini (z Pjačenských kopců). Toto víno věrně odráží jejich vlastnosti.

Místo původu: Itálie, Emiglia Romagna, Rivergaro
Vinařství: A.A.La Stoppa
Označení: IGT Emilia
Barva: čirá rubínově červená
Odrůda: původní odrůdy červených hroznů - 50% Barbera a 50% Bonarda
Vinice: biovinice s průměrným věkem 30 let a s rozlohou 13 hektarů v nadmořské výšce 250 m, obdělávaná organicky, sklízí se ručně
Půda: jílovitá
Chuť: komplexní, šťavnatá a svěží, lahodné červené ovoce a koření s dotekem máty a zralých višní Vůně: velmi příjemná ovocná a kořeněná
Párování s jídlem: hodí se k červeným masům, zvěřině a uzeným pokrmům
Doporučená teplota při podávání: 14-16°C