Château de Roquefort Petit Salé

Momentálně nedostupné

510 Kč

Cena před slevou 580 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2314
Značka:
Roquefort
Země původu:
FRANCIE
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
12,5 %

CHÂTEAU DE ROQUEFORT – CÔTES DE PROVENCE
Rodinné vinařství Château de Roquefort se nachází ve francouzském Provensálsku, v místě zvaném Roquefort la Bedoule. Současní majitelé, rodina Villeneuve, získala tuto nemovitost a půdu již v roce 1882 od svého předka, vojenského generála a vévody z Gardanne, jenž ji vlastnil od roku 1812. Hlavní činností Château de Roquefort do dnešní doby zůstává vinařství a výroba vína, zatímco v minulosti to bylo i lesnictví a zemědělství. Historický sklep pochází z roku 1734, ale v roce 1995 byl modernizován a dnes se může pochlubit nejnovějšími vinařskými systémy, včetně nádrží ve třech úrovních. Vinařství pěstuje typické odrůdy Provence (Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Mourvèdre, Carignan, Clairette, Rolle neboli Vermentino a Ugni blanc) a kombinuje nejmodernější techniky s tradicí. Jedna třetina vysázených vinic je stará více než 40 let, druhá třetina má mezi 15 a 40 lety a zbytek vysazovali v průběhu posledních 15 let. Všech 25 hektarů vinic je chráněno skalami a nachází se na příkrém svahu v nadmořské výšce 350–400 metrů, takže každá zemědělská práce se musí provádět ručně s velkou dovedností. Vysoká poloha také umožňuje pozdější sklizeň, jež vede k větší čerstvosti a vyšší fenolové zralosti. Proto jsou jejich vína komplexnější, než je obvyklé u provensálských vín. Půda je směsí kamenité hlíny a křídy. Blízkost moře a proudění vzduchu zde zmírňují mikroklima a ovlivňují vinnou révu i chuť samotného vína. Biodynamická metoda pěstování a výroby vína zaručuje, že zde vznikají zdravé produkty vysoké kvality, v nichž se odráží jejich původ a také energie a vášeň výrobce Raimonda de Villeneuve Flayosc, vnímavého vinaře a degustátora, jehož rodiče žili svého času ve Vídni i v Praze. Impozantně krásné vinice, tradiční půdní kultura a metody výroby vytvářejí jemná, často vzácná vína s označením Côtes de Provence.

Petit Salé, Bouches du Rhône Blanc
„Petit Salé“ (trochu slané) je místní název hroznů odrůdy Clairette. Mají totiž na slupkách malé bílé tečky a mírně slanou chuť. Toto bílé víno pochází z francouzského rodinného vinařství v Provensálsku, jehož biodynamická metoda pěstování a výroby vína zaručuje, že zde vznikají zdravé produkty vysoké kvality, v nichž se odráží jejich původ a také energie a vášeň výrobce, Raimonda de Villeneuve Flayosc, vnímavého vinaře a degustátora, jehož rodiče žili svého času ve Vídni i v Praze!

Místo původu: Francie, Provensálsko
Vinařství: Château de Roquefort
Označení: Bouches du Rhône IGP
Barva: světlá
Odrůda: Clairette (bílé hrozny z keřů vysazených v 50. letech minulého století, ze kterých se získává velmi dobré víno s nádechem Vermentina)
Vinice: rozprostírá se na třech hektarech, orientovaných severně až severozápadně, na kopcích v nadmořské výšce 380 metrů, díky čemuž se sklízí až začátkem října. Vinice jsou dobře chráněny okolními útesy jako v amfiteátru a také proto mají velmi zvláštní a jemné mikroklima
Půda: jílovitě-vápnitá a kamenitá
Chuť: jemný profil (exotické citrusy a granátové jablko), živé na patře, velmi svěží, ovlivněné vápencem a křemelinou, pěkný minerální závěr
Vůně: květinová, ovocná a citrusová
Párování s jídlem: hodí se skvěle jako aperitiv, k syrovým i grilovaným rybám
Doporučená teplota při podávání: 12–14 °C