Ariousios Asyrtico

Skladem: 1

Do 3. 4. u vás

390 Kč

Cena před slevou 450 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2774
Značka:
Ariousios
Země původu:
ŘECKO
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
12,5 %

ARIOUSIOS
V severozápadní části řeckého ostrova Chios vládne speciální mikroklima, optimální pro pěstování vinné révy. Právě odsud z Ariousie pocházela nejfamóznější vína řecké historie, která byla dopravována loděmi po středozemním moři a podávána na nejvybranějších a nejluxusnějších sympoziích ve starém Řecku a Římě. Básníci z blízka i z daleka, jako byl například Homér, pěli na ariousijská vína ódy a nazývali je “nektarem bohů”. Díky tomu je s ariousijskými hrozny spojován termín “Homérova vína”, jež žila přes 1500 let až do vzestupu a pádu Byzancie. Pojmenování Ariousios nahradilo na ostrově Chios označení “Wine of Kourounia” - vína z Kourounie, malé vesnice na severu, která uchovávala prastarou řeckou tradici výroby vína na ostrově. Vizí zakladatelů vinařství Ariousios S.A. bylo vzkřísit kultivaci vína na ostrově Chios a navrátit tamním vínům renomé, kterému se těšila v dobách ariousijské země. S pěstováním vína tady začali v roce 2001, v roce 2008 pak otevřeli vinařství a ochutnávkový sál. Vinařství je situováno na svahu nad osadou Egrigoros na severozápadě ostrova, necelých 60 km od stejnojmenného hlavního města. Odsud můžete pozorovat nekonečné Egejské moře i řecký ostrov Lesbos. Vinařství vedou v podstatě tři lidé: Dimitris, Kefalas, jeho syn Panagiotis a Anna Lagou, která má na starosti public relations. Zpracovává se tady 150 tun hroznů. Je to množství, které by se do budoucna mělo ještě zdvojnásobit. Vína fermentují v nerezových tancích a nechávají je zrát v dubových sudech. Menší část produkce je určena na řecký trh a větší část je exportována. Vyváží se zejména do USA, Velké Británie, Itálie, ale také do dalších zemí světa.

Assyrtiko je velmi kosmopolitní, macerované, přírodní, suché bílé víno, které odhaluje odkud pochází. Slunce, moře a vítr jsou vyjádřeny intenzitou, teplem a chutí. Hrozny se nejprve nechávají zhruba jeden týden sušit na slunci. Fermentace, během níž jsou matoliny (tj. zbytky vinné révy po lisování) ponechány v tanku, probíhá přibližně dvacet dní. Následuje lisování tlakem až 0,5 baru. Během kvašení není do vína přidáván žádný enologický materiál (jako enzymy, kvasinky apod.) Při stabilizaci se nepoužívají procesy chlazení a filtrace.

Místo původu: Řecko, ostrov Chios
Vinařství: Ariousios
Označení: chráněné zeměpisné označení ostrova Chios
Barva: světle žlutá s jemně oranžovými tóny
Odrůda: 100% Assyrtiko (znamenité bílé hrozny, jež rostou v hornatých oblastech ostrova Chios)
Vinice: prostírá se na dvou hektarech v nadmořské výšce 250-350m, kde pěstování probíhá s použitím organických hnojiv, vinice jsou 4x ročně ošetřeny sírou a mědí a nezalévají se. Sklízí se výhradně ručně začátkem září.
Půda: v podstatě jílovitá s žílami vápence a křemičitého štěrku, bohatá na humus
Chuť: bezchybná, čistá s typickou aciditou hroznů odrůdy Asyrtiko, velmi svěží závěr
Vůně: medu a divokých bílých květin, které rostou v horských oblastech ostrova
Párování s jídlem: hodí se skvěle k masům připravovaným s citrusy, netučným rybám a lehkým těstovinám
Doporučená teplota při podávání: cca 12°C
Doporučené skladování: v nahnuté pozici na vlhkém a chladném místě, chráněném před sluncem a vysokými teplotami