Domaine Henri Milan Le Grand Blanc

Momentálně nedostupné

790 Kč

Cena před slevou 910 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2301
Značka:
Milan
Země původu:
FRANCIE
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
13,0 %

DOMAINE HENRI MILAN
V jižní Francii, na severu malého pohoří Alpilles, se nachází městečko Saint-Rémy-de-Provence, proslavené na mnoha obrazech malíře van Gogha. Dva kilometry od jeho centra, na místě zvaném „La Tuilière Vieille“ se nachází rodinné panství, které koupil v roce 1956 Robert Milan. Na radu svého tchána se v roce 1958 rozhodl vysadit keře vinné révy a v roce 1973 vybudoval vlastní vinařství Domaine Henri Milan, kde vyráběl vína tradičními metodami. Jeho syn Henri zde v osmi letech zasadil svou první vinnou révu a zamiloval se do této výjimečné rostliny tak, že po vojenské službě převzal v roce 1986 vinařství. Když se v roce 1988 stal opravdovým vinařem, rozhodl se jít vlastní cestou a začal vyrábět vína v naprostém souladu s přírodou, bez použití chemických produktů. Podle vzoru z Burgundska se rozhodl rozdělit vinařství na několik pozemků a v roce 1989 vytvořil z révy jedné provensálské vinice o rozloze 3,5 hektaru své vlajkové stolní bílé víno „Le Grand Blanc“. V roce 1992 se tento muž s gesty velmi připomínajícími Charlieho Chaplina seznámil s režisérem Milošem Formanem. V tomto roce se také jeho červené víno Le Clos Milan Rouge 1990 začalo prodávat v Paříži ve slavném vinném sklepě Lafayette Gourmet Bruna Quénioux. V roce 1996 potkává Henri dvě důležité osoby, jež mu umožní dosáhnout vyšší úrovně porozumění své profesi. Jedná se o Clauda Bourguignona, slavného půdního mikrobiologa, a o Clauda Courtoise, jednoho z nejlepších vinařů své generace. Díky velké geologické a vegetační rozmanitosti a dobrým klimatickým podmínkám má jeho vinařství ten nejlepší potenciál k výrobě skvělých vín. Provedená analýza potvrzuje velký potenciál ve výrobě bílých vín, podobných těm v burgundském Chablis. Celková plocha vinic je 17 hektarů. A jak říká Henri: „Není to otázka čistoty, ale spíše rovnováhy. Z vinné révy a celé rostliny dostanete to, co jí dáte.“

Le Grand Blanc Vin de Table de France
Toto víno je jedním z nejvýraznějších suchých bílých vín jižní Francie. Je velmi atypické, ve skutečnosti nikdy nechutná dvakrát stejně. Jiné je při otevření, zcela čerstvé, jiné když je o několik stupňů teplejší nebo o několik hodin déle otevřené. Velmi ho ovlivňuje charakter půdy a klimatické podmínky. Sklízí se ručně a hned poté se drtí v pneumatickém lisu při nízkém tlaku, který umožňuje extrahovat více aroma. Fermentace probíhá v cementových nádržích pomocí původních kvasinek a po malolaktickém kvašení se přidává malé množství siřičitanu. Víno zraje jeden rok v dubových sudech na ušlechtilých kalech a další rok v nerezových tancích s plovoucím uzávěrem. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace.
Většina uznávaných kritiků vína považuje Le Grand Blanc za výjimečné víno, které předčí spoustu větších značek z údolí řeky Rhôny.

Místo původu: Francie, Provensálsko, Saint-Rémy-de-Provence
Vinařství: Domaine Henri Milan
Bio certifikát: Bio AB – 13°, od roku 2002
Označení: Vin de Table de France
Barva: přitahuje pozornost svým bledě zlatým leskem
Odrůda: Grenache Blanc (bílé hrozny z jižní Francie, ze kterých se získává silné a plné víno), Vermentino (Rolle) – bílé hrozny, z nichž pochází vyvážené plné víno s velkou aromatickou bohatostí), Roussane (bílé hrozny z jižní Francie, ze kterých se získává komplexní a silné zrající víno), Chardonnay, Muscat a Petit Grains (bílé hrozny z jižní Francie, ze kterých vzniká suché nebo sladké aromatické víno)
Vinice: bio s průměrným věkem 25 let a rozlohou tři hektary, obdělávané podle ekologických a biodynamických kritérií. Hrozny se sklízí a třídí ručně
Půda: modrý slín (usazená hornina vzniklá smícháním jílu a karbonátu) s hlínou, vápencem a štěrkem
Chuť: vyvážená, na patře komplexní s tóny citrusů, mandlí a koření, v ústech bohatá a výrazná, zachovává si čerstvý minerální charakter a energii, umocněnou měkkými krémovými pocity a dlouhotrvajícím lehce mátovým koncem s náznakem hořkosti
Vůně: velmi komplexní a intenzivní kořeněná vůně s květinovým charakterem, s dotekem jasmínu a hořce, pomerančové kůry a po rozvinutí s náznakem levandule
Párování s jídlem: hodí se jako aperitiv, ke studeným předkrmům, sýrům, drůbeži a králičímu masu, rybám a korýšům
Doporučená teplota při podávání: 10–12 °C