Radikon Venezia Giulia 'Oslavje'

Skladem: 5

Do 3. 4. u vás

800 Kč

Cena před slevou 920 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
0990
Značka:
Venezia Giulia
Země původu:
ITÁLIE
Objem:
1,0 l
% alkoholu:
13,5 %

AZIENDA VINICOLA RADIKON
Rodinné vinařství Radikon, které vzniklo nedlouho po druhé světové válce se nachází na italsko-slovinských hranicích, v italské provincii Friuli Venezia Giulia. Tady na prvních svazích Collio Goriziano v kopcovité obci Oslavia se nachází nedaleko města Gorizia tato “laboratoř”, věnovaná místním odrůdám a přírodním vinařským metodám, kterým se zde začali věnovat v 80. letech. Rostou zde odrůdy vinné révy Ribolla (prastará typická odrůda oblasti Collio Goriziano), Tocai Friulano, Pinot Grigio a Merlot. Stanko Radikon byl jedním z průkopníků italského přírodního vína, který v roce 1980 převzal po otci vinařství a začal praktikovat biodynamickou metodu pěstování (metoda založená na učení Rudolfa Steinera vycházející především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality). S vývojem technologií začal experimentovat s ocelovými tanky aby se po nějakém čase přiklonil zpět ke dřevěným sudům, které už používal jeho otec. V roce 1995 pak začal používat velké kuželovité kádě, kde prováděl dlouhé macerace bílých hroznů. Tato technika, kterou používali kdysi zemědělci k výrobě vín, aby zamezili oxidaci, byla obnovena a je rozvíjena až dodnes. Stankova vína, často nazývaná “oranžová”, jsou plody radikálního přírodního přístupu jak na vinici, tak i ve sklepě. Pravidla jsou jednoduchá, téměř zásadní: nízké výnosy, žádné produkty syntézy, pouze manuální zpracování a ruční sklizeň výhradně po dosažení optimální zralosti. Ve sklepě jsou stejně jednoduché následující postupy: spontánní fermentace, bez technické úpravy a bez přidání oxidu siřičitého, dokonce ani v lahvích, následují léta zrání v sudu a léta zrání ve skle. Po náhlé smrti Stanka v roce 2016 se o vinařství nadále stará jeho žena Suzana a jeho syn Saša. Od Ribolly Gialla po "Jakot", od Merlotu po "Oslavje" přes Pinot Grigio a "Slatnik" je výsledek naprosto jedinečný, nenapodobitelný a mimořádný. Používají speciální láhve s velmi úzkým hrdlem a špičkovým speciálním korkem.
Vína z Radikonu jsou přirozeně přírodní a nadčasová, jsou to unikáty, kterým není možné odolat.

Bílé víno Venezia Giulia IGT “Oslavje” je legendou, jenž proslavila Stanka Radikona ve světě. Pečlivé propojení Chardonnay, Sauvignonu a Pinot Grigio je výsledkem dlouhé macerace na slupkách a velmi dlouhého zrání ve velkých dubových sudech a poté i v láhvích. Ve sklenici se pak odhalí v celé své kráse. Chuť, půvab a hloubka vynikají vzácnou rovnováhou a stabilitou, díky které je víno populární nejen v Collio Goriziano.

Po odstranění stonků probíhá v dubových kádích spontánní alkoholová fermentace a poté se kádě naplní, uzavřou a probíhá dlouhá macerace na slupkách po dobu tří až čtyř měsíců bez regulace teploty. Velmi se dbá na to, aby slupky byly neustále ponořené, takže během macerace se 3x až 4x denně ručně provádí potápění matolinového klobouku. Po jemném lisování se víno ukládá do 25/35 hl dubových sudů, kde zraje po dobu asi čtyř let, během kterých se provádí několik dekantací, pokud je to nutné. V láhvích pak zraje a odpočívá další dva roky. Celý proces probíhá bez čiření, filtrace nebo použití síry, přítomné stopy oxidu siřičitého jsou produkovány kvasinkami během fermentace, a to zcela přirozeným způsobem. Vína jsou převážně plněna do půllitrových a litrových láhví, protože je podle Stanka 0,7l pro jednoho moc a pro dva málo.

Toto víno už také bylo součástí 5-ti chodového menu ve slavném pařížském bistru Septime.

Místo původu: Itálie, Friuli, Gorizia, Oslavia
Vinařství: A.V. RADIKON
Označení: Venezia Giulia IGT
Barva: jasná oranžovo-žlutá
Odrůda: 40% Chardonnay, 30% Sauvignon, 30% Pinot Grigio
Roční produkce: cca 5000 láhví
Vinice: s průměrným věkem třiceti let se rozprostírají na pouhém 1,2 hektaru v nadmořské výšce od 200-600 m, obdělávané organicky, sklízí se výhradně ručně pouze ty nejzralejší hrozny
Půda: bohatá na humus, je tvořena převážně z tzv.”ponky". Tento typ jílu je v nejhlubších vrstvách země velmi kompaktní a připomíná skálu, ale jakmile dojde ke kontaktu s nějakým korozním faktorem (vzduch, voda ...), ztrácí konzistenci
Chuť: intenzivní, plná, přetrvávající s lehce slanou chutí a zároveň s dotekem tříslovin, elegantní a minerální s dlouhotrvajícím závěrem s ovocnými poznámkami (dehydrovaná broskev)
Vůně: odhaluje příjemné, bohaté a komplexní vůně s náznaky ovoce (jablko, meruňka, sušené ovoce)
Párování s jídlem: obzvlášť se hodí k polévkám, plněným těstovinám, pokrmům s houbami a lanýži a omeletám
Doporučená teplota při podávání: 14 -16°C, doporučujeme teplotu téměř stejnou jako u červeného vína, protože lépe oceníte jeho přirozené vlastnosti

Toto bílé víno pochází ze země ITÁLIE.