Viglione Barolo DOCG 2015

Momentálně nedostupné

1 310 Kč

Cena před slevou 1 380 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2990
Značka:
Viglione
Země původu:
ITÁLIE
Objem:
0,7 l
% alkoholu:
14,0 %

CARLO VIGLIONE & FIGLI
Malé rodinné vinařství Carlo Viglione & F. se čtyřmi hektary vinic se nachází v jižním Piemontu. Mluvíme o kraji lanýžů a nejslavnější vinařské oblasti v Itálii, kopcovité oblasti Langhe. Giulio Viglione, narozený v roce 1946, perfektně ztělesňuje archetyp malého (velkého) vinaře. Narodil se a doslova vyrostl ve vinicích Monforte d'Alba jako několikátá generace v rodině vinařů. Na začátku šedesátých let se jeho otec rozhodl jít cestou vlastního lahvování a tak tomu je až dodnes. Giulio obhospodařuje vinohrad, který je vystaven na vápencovo-jílovitém podloží a vyrábí tradiční vína v pravém slova smyslu. Produkuje celkem 7 000 lahví, rozdělených mezi značky Barolo, Dolcetto d'Alba a Barbera, všechny stejně lahodné. Žádná chemická intervence na vinici, manuální sklizeň, dlouhá fermentace s vlastními kvasinkami a zrání ve velkých dubových sudech. Všechna vína se vyznačují pitelností pro svou upřímnost a přirozenou eleganci, jakou mohou ve sklenici vyjádřit jen velcí tradicionalisté.
Červené víno Barolo je často nazýváno králem vín a vínem králů. Toto věhlasné víno velkého renomé bylo prvním přirozeným kandidátem do systému DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita), který vešel v platnost v roce 1980.

Viglione Barolo DOCG 2015
Toto víno pochází z jednoho z nejlepších ohraničených území, klasifikovaného jako „Cannubi Grand Cru“, ve kterém se pěstuje pouze schválená a staletími prověřená odrůda vinné révy „Nebbiolo“. Toto klasické víno je odrazem sklizně a všech charakteristik terroiru. Jen málo vín se může pyšnit takovou striktností a neuvěřitelnou strukturou plnou energie a širokého vějíře chutí a vůní. Čím déle tato skvostná vína zrají, tím více odhalují další vůně a příchutě. Hrozny jsou ručně sklízené a kompletně odstopkované, spontánní fermentace a macerace probíhají zhruba 20–25 dní v 25hektolitrových ocelových tancích, poté následuje sekundární maloaktická fermentace a dále víno zraje a zdokonaluje se v dubových sudech po dobu tří let. Před lahvováním neprobíhá žádné čiření ani filtrace. Před prodejem se víno nechává ustálit v lahvi zhruba šest měsíců.

Místo původu: Itálie, Piemont, Monforte d'Alba, Bussia Sottana
Vinařství: Azienda Agricola Carlo Viglione & F.
Biodynamický certifikát: Triple A
Označení: Barolo DOCG (chráněné a garantované označení původu)
Barva: intenzivní rubínově červená s granátovými okraji
Odrůda: 100 % Nebbiolo (velmi ceněná původní piemontská odrůda modrých hroznů s nízkým podílem barviv, dozrává později a vyžaduje optimální klimatické i půdní podmínky, dává robustní a plná vína s vysokým obsahem tříslovin; její název je odvozen od slova „nebbia“, což v italštině znamená mlha, která se tam v kopcích během období sklizně často vyskytuje)
Vinice: s průměrným věkem 70 let a rozlohou 0,9 hektaru, obdělávaná podle biodynamických kritérií, sklízí a třídí se ručně
Půda: vápencovo-jílovitá
Roční produkce: cca 4 000 lahví
Chuť: v ústech je uvolněná, čerstvá, podporovaná jemnými tříslovinami, plná, harmonická a velmi komplexní s úžasným dlouhotrvajícím závěrem, jenž připomíná čichový profil a vyvolává chuť na další doušek
Vůně: nos okamžitě zachytí klasickou vážnost velkého Barola díky květinovému a mírně ovocnému čichovému profilu, tónům fialek, melounu a třešní, následovaným lehkými náznaky kůže a tabáku
Párování s jídlem: hodí se skvěle ke všem pečeným a dušeným masům, drůbeži a zvěřině a velmi dobře se snoubí s lanýži a sýry
Doporučená teplota při podávání: 16–18 °C