Michter's US*1 Toasted Barrel Finished Bourbon

Historický odkaz Michter’s sahá až do roku 1753, kdy společnost založil John Shenk v Schaefferstownu ve státě Pensylvánii. Whiskey se zde vyráběla pod názvy Shenk‘s, následně Bomberger‘s a nakonec Michter‘s.

Ve svých začátcích vyráběla společnost whiskey z žita, které se v oblasti běžně pěstovalo. Podle historických dokladů byla tato žitná whiskey tak ceněná, že když propukla občanská válka, generál George Washington navštívil destilerii a nakoupil zásobu, aby posílil své muže během kruté zimy ve Valley Forge. Následně se říkalo, že tato whiskey zahřála americkou revoluci.

Koncem 20. století, kdy bylo celé odvětví americké whiskey v dlouhodobém útlumu, vyhlásili majitelé bankrot, destilerii v Pensylvánii opustili a vypadalo to, že jméno Michter‘s bude zapomenuto. Stalo by se tak, kdyby se neobjevili dva milovníci whiskey, kteří měli k historii a kvalitě Michter‘s srdečný vztah. Joseph J. Magliocco a Richard „Dick“ Newman se rozhodli, že společně značku vzkřísí a dali si jednoduchý cíl: ctít odkaz Michter‘s výrobou té nejlepší možné whiskey, bez ohledu na náklady.

To znamená, že dnes je každému detailu výroby věnována mimořádná péče. Pro výrobu se vybírá kukuřice, žito a sladový ječmen pouze té nejvyšší kvality s označením USDA #1. Záparová káď, fermentační tanky i destilační kolona s doublerem jsou vyrobeny společností Vendome Copper & Brass Works, která je považovaná za nejlepšího výrobce v USA. Speciální pozornost je věnována dřevu, ze kterého se vyrábí sudy. Dřevo musí být zcela suché, což může znamenat, že nejdříve 18-48 měsíců schne, a poté se sudy nejdříve tzv. toustují a až poté vypalují. Whiskey se do sudů ukládá při nižší síle 51,3 % a ve skladech, kde jsou sudy uloženy, je v cyklech zvyšována a snižována teplota, aby se zvýšila interakce dřeva s whiskey. Znamená to, že se z jednoho sudu vyrobí méně lahví, ale o to jemnější a bohatší má whiskey chuť.

Toasted Barrel Finish Bourbon byl poprvé představen v roce 2014 a představuje revoluční whiskey.

Základem je Michter's US*1 Kentucky Straight Bourbon, který se ukládá k druhému zrání do speciálních sudů vyrobených z dřeva, které nejdříve 18 měsíců schlo a následně bylo jen toustováno, nikoliv vypáleno.

Druhé zrání dodává unikátní, lahodnou chuť a je až pozoruhodné, že tato chuť vzniká pouze druhým zráním a ničím jiným. Whiskey se vyrábí v malých várkách a omezeném množství.

Aroma a chuť: táborák, skořice, spolu s tóny pekanových ořechů a kandovaného ovoce.
Závěr: přetrvávající tóny pečených hrušek, vanilky a marshmallow.

Tato whisky pochází ze země U.S.A.. Zajímá vás více whisky této značky a destinace?